Διαδικτυακή έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Το ελάχιστον»

Η πανδημία του κορωνοϊού ανάτρεψε τα πάντα στη ζωή μας και έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στον τομέα του πολιτισμού και των τεχνών. Εντούτοις η γενική παραδοχή όπως εκφράζεται από τις αισιόδοξες δηλώσεις όσων διαχειρίζονται την πανδημία (επιδημιολόγοι, πολιτικοί κλπ) είναι ενθαρρυντικές και συνοψίζονται στην άποψη ότι οι καλλιτέχνες, και ευρύτερα όσοι έχουν καλλιτεχνικές κλίσεις, θα βρουν «δημιουργικές» λύσεις για να βγουν από την κρίση και την εσωστρέφεια που δημιουργείται από αυτήν
Στο Μαρούσι, το πολιτιστικό σωματείο «Φωτογραφική Λέσχη Αμαρουσίου - f531» παρά το αρχικό σοκ που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας, βρήκε τον τρόπο και σήκωσε κεφάλι.
«Λόγω της πανδημίας είχαμε πάνω από ένα χρόνο να συναντηθούμε σε κάποια εκδήλωση», μας λέει ο πρόεδρος της Λέσχης Θωμάς Πατσέας και συνεχίζει: «Στο διάστημα αυτό αναγκαστικά ακυρώσαμε όλες τις προγραμματισμένες μας ανοιχτές εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών, ακυρώσαμε και την Ετήσια Έκθεση Φωτογραφίας για το 2020, την οποία ετοιμάζαμε με θέμα “Το ελάχιστον”. Όμως, αυτό το χρονικό διάστημα, τα μέλη της Λέσχης συνεργαστήκαμε κυρίως με εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις, διοργανώνοντας σεμινάρια, ανταλλάσσοντας απόψεις, γνώσεις, φωτογραφίζοντας και ετοιμάσαμε το υλικό για την έκθεσή μας. Μιας και δεν μπορούσαμε να διοργανώσουμε την έκθεση φωτογραφίας σε κλειστό χώρο, αποφασίσαμε να καθιερώσουμε την παρουσίαση των συμμετοχών της έκθεσης μέσω διαδικτύου. Έτσι, δημιουργήσαμε ένα site, τον ιστότοπό μας (www.f531.gr), ώστε να παρουσιάζουμε με δομημένο τρόπο, αφενός τις εκθέσεις μας αλλά και τις άλλες δραστηριότητες της Λέσχης μας. Έναν ιστότοπο που θα συμπληρωθεί και με ατομικές δουλειές των μελών».
* * *
Για την έκθεση «Το ελάχιστον», τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης υπέβαλαν συνολικά 81 φωτογραφικά έργα, τα οποία παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα και είναι όλα εμπνευσμένα από το μινιμαλιστικό καλλιτεχνικό κίνημα. Ένα καλλιτεχνικό ρεύμα, με εφαρμογή πρώτα στη γλυπτική και τη ζωγραφική, το οποίο αναπτύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1960, αφού ήρθε στο προσκήνιο μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
Ο Μινιμαλισμός, ή Minimal Art, ή «Τέχνη του Ελάχιστου», προέκυψε ως αντίθεση στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό της δεκαετίας του 1950. Κύριο χαρακτηριστικό του, είναι η απόρριψη περιττών στοιχείων και η χρήση της γεωμετρίας, η δε φόρμα των έργων του συνοψίζεται στο απόφθεγμα «less is more» (το λιγότερο είναι το καλύτερο). Σκοπός του δε, είναι να μεταδώσει μια ιδέα, να προκαλέσει κάποιο συναίσθημα, ή απλώς να παρέχει μία μοναδική και ιδιαίτερη ματιά.
Στη Φωτογραφία, ο Μινιμαλισμός είναι γνωστός ως ένα καλλιτεχνικό στυλ, ή μια τεχνική, που βασίζεται στην ακραία απλότητα και λεπτότητα. Με διακριτικές και προσεγμένες χρωματικά και σχηματικά συνθέσεις, η φύση του τον καθιστά δυνητικό να εμφανίζεται σε όλα τα είδη φωτογραφίας. Είτε αυτό είναι πορτραίτο, είτε φωτογραφία δρόμου, είτε φωτογραφία τοπίου, είτε νεκρή φύση. Δεδομένου αυτού, κάποια είδη προσφέρουν μια ιδιαίτερη εύνοια προς αυτό το στυλ, όπως ας πούμε η αρχιτεκτονική φωτογραφία, που χαρακτηριστικά εμπλέκει τον αρχιτεκτονικό μινιμαλισμό μαζί με τον φωτογραφικό: λευκοί ή έγχρωμοι τοίχοι με μια ιδιαίτερη λεπτομέρεια, κτήρια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ούτω καθ’ εξής…
* * *
Τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Αμαρουσίου, δηλώνουν ερασιτέχνες (εραστές της τέχνης) της φωτογραφίας και καλούν τους συμπολίτες μας να δουν με αυτή τη ματιά τις δημιουργίες τους.
Η παρουσίαση στον ιστότοπο της Λέσχης, ξεκινάει αυτόματα με εναλλαγή των φωτογραφιών στην ενότητα «Εκθέσεις / 2020 Το ελάχιστον». Οι επισκέπτες του site με κλικ σε κάθε φωτογραφία μπορούν να γυρίσουν σε χειροκίνητη εναλλαγή των φωτογραφιών και το αντίστροφο. Για καλύτερη εμπειρία στην προβολή της έκθεσης, καλό είναι να επιλέξουν στον browser την «πλήρη οθόνη». Επίσης, με κλικ στο play μπορούν να έχουν και ταυτόχρονη μουσική υπόκρουση.
INFO

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πλατεία Αγίας Λαύρας άλλοτε (όχι και πολύ παλιά)

Μαρούσι 1821-1827