Έκθεση της Λυδίας Βενιέρη

Μια νέα σειρά έργων, που ουσιαστικά είναι το δεύτερο μέρος του «Βυρωνικού Κώδικα» του opus magnum της Λυδίας Βενιέρη, περιλαμβάνει η έκθεση «Βυρωνική Εποχή», που φιλοξενείται από 19 Νοεμβρίου στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης» στο Μαρούσι, τη γενέτειρα της διεθνώς καταξιωμένης  εικαστικού.
Δεκατέσσερα χρόνια η Λυδία Βενιέρη μελετά την ύπαρξη του Βύρωνα, τη ζωή, το έργο, το ανθρώπινο φαινόμενο, την εποχή και τους παράγοντες που τον περιστοίχισαν και στον Βυρωνικό Κώδικα στήνει το μυστήριο του Βύρωνα σαν ένα παζλ: την προέλευση του, τα πρώτα χρόνια της ζωής του, το νεανικό του ταξίδι στην χώρα μας, η πολιτική του δράση, η ζωή κι ο κατατρεγμός του στην Αγγλία, η δράση του ως καρμπονάρος στην ιταλική επανάσταση, ο τελευταίος προορισμός του στην Ελλάδα κι η καύση των κρυφών ημερολογίων του που ακολούθησαν τον ανεξιχνίαστο θάνατο του.
Η Λυδία Βενιέρη έχοντας σαν πηγή έμπνευσης και διαλογισμού τα ημερολόγια του ποιητή αλλά και των φίλων και συντρόφων του, τις βιογραφίες που γράφτηκαν από ανθρώπους που τον γνώρισαν, την αλληλογραφία του, αλλά και γράμματα των μυστικών υπηρεσιών που κατεδίωξαν την επαναστατική του δράση, δημιούργησε μια εικαστική βιογραφία από εξακόσια έργα σε χαρτί, ένα ψυχογράφημα μιας πορείας που ενωμένο αποκαλύπτει πτυχές άγνωστες, ερωτήματα κι απαντήσεις, μια χαρτογράφηση περιβάλλοντος διάθεσης και συμβάντων που συνάπτουν την μοίρα και του ποιητή.
Η εικαστικός, χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα για να αναπαραστήσει τη Βυρωνική Εποχή, να ζωντανέψει τις ιστορίες, τους χαρακτήρες, τα πρόσωπα του έργου του Βύρωνα. Επεξεργάζεται ψηφιακά, μεγάλα φωτογραφικά ταμπλό δημιουργώντας γοητευτικές ψευδαισθήσεις, σ’ έναν αλληγορικό κόσμο που ακροβατεί ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, με τον Βυρωνικό μύθο να πρωταγωνιστεί.
Όπως επισημαίνει η ίδια: «Ο λόρδος Βύρων με τα έργα του  ξεσήκωσε τις ρημαγμένες από φόβο, κούραση και θλίψη καρδιές των ανθρώπων, δημιουργώντας μια εποχή  ενός ηρωικού παρόντος όπου πειρατές, βαμπίρ και αλληγορικές γυναίκες ενσάρκωναν διάσπαρτα όνειρα και θρύλους σε μια παγκόσμια ανθρωπιστική ενότητα.»
Η Λυδία Βενιέρη, που γεννήθηκε στο Μαρούσι (κόρη της Αικατερίνης Δούση και του Δημήτρη Βενιέρη) ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts στο Παρίσι, και κέρδισε το Academie Francaise de Paris, Μετάλλιο για Γλυπτική το 2000. 
Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε σημαντικά μέρη σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των: Κέντρο George Pompidou στο Παρίσι, Circulo de Bellas Artes της Μαδρίτης, Πολιτιστικό Κέντρο της Στοκχόλμης, Γκαλερί Asbaek στην Κοπεγχάγη, Μανιφέστα του Ρότερνταμ, Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο Dordrecht της Ολλανδίας στην Αθήνα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 και πιο πρόσφατα στο Τόκιο και την Τεργέστη.
Αναφερόμενος στην έκθεση (την επιμέλεια της οποίας έχει αναλάβει η Σωζήτα Γκουντούνα), ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε χαρακτηριστικά:   «Με τη Λυδία Βενιέρη εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στο Μαρούσι, όπου αξιόλογοι καλλιτέχνες θα δώσουν νέα πνοή στον τόπο μας. Η υποστήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και η προβολή  του έργου των καλλιτεχνών της πόλης αποτελεί καίριο άξονα της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου Αμαρουσίου και εμού προσωπικά».  

INFO

Διάρκεια Έκθεσης: 19 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2021
Δευτέρα έως Σάββατο: 10.00 – 14.00 και 17.00 – 20.00
Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης»
Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας, Πλατεία Ηρώων, 15124 - Μαρούσι
Τηλ: 2108056314, Email : keda@maroussi.gr
(Από το ρεπορτάζ μου στην έντυπη Αμαρυσία)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πλατεία Αγίας Λαύρας άλλοτε (όχι και πολύ παλιά)

Μαρούσι 1821-1827