Βόρεια; Μας πέφτει πολύ!

Τις μακέτες των μεγάλων έργων δεν τις πιστεύω. Ειδικά αν λάβω υπόψη τις πιο πρόσφατες της προηγούμενης διοίκησης, που απεικόνιζαν το Μαρούσι μετά τη Βιοκλιματική Ανάπλαση. Ποια ανάπλαση; Η Ερμού κατάντησε χειρότερη εμφανισιακά, όπως και η Αγίας Λαύρας, η πιο πράσινη πλατεία που είχαμε και που τώρα είναι η πιο πλακόστρωτη και μαρμάρινη, γυμνή και αποκρουστική, με κάτι κολώνες με γλάστρες στις κορφές τους, φάτσα μόστρα στη λεωφόρο Κηφισιάς δίπλα στο πιο παλιό, γραφικό εκκλησάκι του Μαρουσιού. Έργα που καμία σχέση δεν έχουν με τις μακέτες τους, τις οποίες φυλάσσω στο αρχείο μου για τους δύσπιστους.
Γι’ αυτό λέω ότι τις αμφισβητώ. Ειδικότερα όταν είναι μακέτες που αναρτώνται από το δημόσιο ή τα νομικά πρόσωπα του δημοσίου. Το επαναλαμβάνω, διότι το προηγούμενο Σάββατο είδα στην Αμαρυσία την ολοσέλιδη μακέτα με την επικεφαλίδα «Destination VORIA by Regency», η οποία μου δημιούργησε ευχάριστα συναισθήματα. Εν πρώτοις επειδή αφορά ιδιωτικό έργο και με προδιαθέτει ότι αυτό που διαφημίζει όταν θα ολοκληρωθεί θα βρίσκεται πιο κοντά στη «διαφημιζόμενη εικόνα του», απ’ ό,τι θα ήταν εάν σχεδιαζόταν από το Δήμο. Αντιλαμβάνεστε ότι μια ιδιωτική επιχείρηση δεν θέλει να φαίνεται ασυνεπής, θα δυσφημιστεί.
Ανεξάρτητα λοιπόν από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν όσοι δεν θέλουν να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο, θέλω να εκφράσω (ανεπηρέαστος από τους επιχειρηματίες, ή τους δημότες που πλήττονται) την ταπεινή άποψη ότι αυτό το μεγαλεπήβολο έργο δεν ταιριάζει στο Μαρούσι μας, που προσπαθεί να διατηρήσει το μεταπολεμικό, παραδοσιακό, ρουστίκ χρώμα του.  Είναι έργο πολύ glamorous για το χωριό μας.
Οι κατασκευαστές του Destination Voria, παρασύρθηκαν από τα μοντέρνα κτήρια που πνίγουν το χωριό (ξέρετε ποια εννοώ), συν αυτά πέριξ της λεωφόρου Κηφισιάς από το ύψος του ΟΤΕ και πάνω. Δεν έκαναν μια βόλτα να δουν τι επικρατεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης (και μη με ρωτήσετε γιατί το αποκαλούμε «ιστορικό», αφού κανένα ιστορικό γεγονός δεν έχει συμβεί εκεί) και στις άλλες γειτονιές. Εκτός πάλι και αν είδαν τι γίνεται και σκέφτηκαν: Ας σχεδιάσουμε το Voria έτσι και πού ξέρεις; Μπορεί κάποια μελλοντική δημοτική αρχή να το δει, να ζηλέψει και να συμμαζέψει κάπως τα ασυμμάζευτα. Που δεν είναι και λίγα, θα συμπλήρωνα. Να πιάσω από τα πεζοδρόμια; Τους δρόμους; Τους πεζόδρομους; Τη Smart Plaza με το γκαράζ από το Λονδίνο (αριστερά μπαίνεις, αριστερά βγαίνεις); Ας μη γελιόμαστε… Έχω φωτογραφίες.
(Από τη χθεσινή έντυπη Αμαρυσία)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πλατεία Αγίας Λαύρας άλλοτε (όχι και πολύ παλιά)

Οι παλαιές οικίες της πόλης μας